Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

Χριστούγεννα στην Ολλανδία: Φαγητό με φίλους και οικογένεια

Μερικά από τα πράγματα που μας λείπει από την πατρίδα είναι το καλό σπιτικό φαγητό, που είναι κάτι που το αποζητάμε κατά την περίοδο των εορτών.
Οι περισσότεροι φτιάχνουν γαλοπούλα γεμιστή, αλλά την ημέρα των Χριστουγέννων, το ελληνικό τραπέζι, έχει χοιρινό στο φούρνο, ελληνικά συνοδευτικά, κρασιά και καλή παρέα.

Ας δούμε λοιπόν πως μπορούμε να βρούμε τα υλικά που χρειαζόμαστε για το ελληνικό χριστουγεννιάτικο τραπέζι στην Ολλανδία.

Χοιρινό στο φούρνο με πατάτες

Υλικά
- Varkens schouderlap met zwoerd = κομμάτι χοιρινού λαιμού με πέτσα (ένα κομμάτι τριών κιλών φτάνει για 4-5 άτομα, ζητείστε το σε χασάπικο)
- Πατάτες
- 2-3 λεμόνια (χυμό)
- Αλάτι (χοντρό)
- Πιπέρι και Ρίγανη

Εκτέλεση
Το δύσκολο κομμάτι της συνταγής είναι να βρείτε το κρέας. Κατά τα άλλα η συνταγή είναι σχετικά απλή.
Αφού πλύνουμε το κρέας, το αλατοπιπερώνουμε από τη μεριά του κρέατος και το το βάζουμε σε ένα ταψί με τη πέτσα προς τα πάνω. Στεγνώνουμε τη πέτσα με χαρτί και μετά την τρίβουμε με χοντρό αλάτι.
Κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες (μεγάλα κομμάτια επειδή θα ψηθούν για πολλή ώρα), τις ανακατεύουμε σε ένα μπολ με αλάτι, ρίγανη, πιπέρι και το χυμό από τα λεμόνια και τις ρίχνουμε στο ταψί, γύρω από το κρέας. Προσοχή για να μη βραχεί η πέτσα.
Προθερμαίνετε το φούρνο στη μέγιστη θερμοκρασία (αντιστάσεις πάνω-κάτω). Βάζετε το ταψί στη μέση του φούρνου. Ψήνετε για 30 λεπτά στη μέγιστη θερμοκρασία και μετά κατεβάζετε στους 200 βαθμούς για το υπόλοιπο της ώρας.
Ο συνολικός χρόνος ψησίματος (μαζί με το μισάωρο του ψησίματος στη μέγιστη θερμοκρασία) είναι τόση όσα τα κιλά του κρέατος. Για τρία κιλά κρέας, τότε το συνολικό ψησίματος θα είναι 3 ώρες.

Έχω δοκιμάσει ο ίδιος τη συνταγή, την οποία βρήκα εδώ, και κατάφερα αυτό το αποτέλεσμα.

Καλή επιτυχία και Καλά Χριστούγεννα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου