Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

Εγκυμοσύνη και γέννα στην Ολλανδία

Η εγκυμοσύνη (zwangerschap) και η γέννα (bevalling) στην Ολλανδία είναι πολύ διαφορετική από αυτή που ξέρουμε στην Ελλάδα για πολλούς λόγους.
Στην Ολλανδία το σημαντικότερο είναι η ασφάλεια της γυναίκας και του παιδιού με τον όσο πιο φυσικό τρόπο γίνεται. Στην Ελλάδα πλέον είναι πολλοί οι γυναικολόγοι που κανονίζουν μέχρι και την καισαρική από την αρχή της εγκυμοσύνης. Στην Ολλανδία η καισαρική δε θα γίνει παρά μόνο όταν έχουν εξαντληθεί όλες οι άλλες επιλογές.
Το σημαντικό είναι να συζητάτε τις ανησυχίες σας με τον ιατρό σας, τον γυναικολόγο (gynaecoloog) ή τη μαία (verloskundige).
Πριν ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καλό θα ήταν να δείτε τiς παροχές τής ασφάλεια σας και άμα θα πρέπει να τις αλλάξετε. Η γέννα μπορεί να γίνει στο σπίτι (thuisbevalling) ή στο νοσοκομείο (ziekenhuisbevalling), αλλά θα πρέπει να δείτε τι σας καλύπτει η ασφάλειά σας (kraamzorg).

Η Εγκυμοσύνη
Καλό θα ήταν να μη χρησιμοποιείται την εγκυμοσύνη στην Ελλάδα σαν σημείο αναφοράς επειδή το πιθανότερο είναι να αγχωθείτε. Η εγκυμοσύνη στην Ολλανδία θεωρείται κάτι που δε χρήζει ιατρικής παρακολούθησης και ως εκ τούτου, η παρακολούθηση την εγκυμονούσας δε γίνεται από γυναικολόγο (εκτός εάν υπάρχει ιατρικός λόγος) αλλά από μαία. Έτσι και οι εξετάσεις της εγκυμοσύνης (zwangerschapcontrolen) θα διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα.
Μία εγκυμοσύνη χαμηλού ρίσκου περιλαμβάνει τις άκρως βασικές εξετάσεις και οι περισσότερες γίνονται από μαίες.
Μία εγκυμοσύνη υψηλού ρίσκου, για παράδειγμα λόγω χρόνιων ασθενειών ή ηλικίας, έχει περισσότερες εξετάσεις και όλες γίνονται στο νοσοκομείο από γυναικολόγους και μαίες.
Δεν γίνεται ωστόσο να κάνετε έξτρα εξετάσεις.
Στην Ολλανδία γενικά θα σας εξηγείτε το κάθε βήμα από τη μαία ή τον γυναικολόγο σας, οπότε μη φοβηθείτε να ρωτήσετε κάτι ή να εκφράσετε τις ανησυχίες σας.

Η Γέννα και Ιατρική Παρακολούθηση
Όταν ξεκινήσουν οι πόνοι και οι συσπάσεις (weeën) τότε θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τη μαία για να σας πει τι να κάνετε. Η τακτική που ακολουθείτε είναι να πάτε στο νοσοκομείο (εάν θα γεννήσετε στο νοσοκομείο) ή να έρθει η μαία (όταν θα γεννήσετε στο σπίτι) όταν οι πόνοι θα έρχονται κάθε 5 λεπτά. Στην περίπτωση που γεννάτε στο νοσοκομείο, θα πρέπει να πάτε εκεί (δεν αποστέλνεται ασθενοφόρο) οπότε καλό είναι να έχετε μια ιδέα για το που πρέπει να πάτε ακόμα και αν οι πόνοι σας πιάσουν το βράδυ.
Επίσης θα πρέπει να έχετε κάνει την προετοιμασία της τσάντας με όλα τα απαραίτητα.

Ορολογία
Σπάσιμο νερών = vruchtwaterverlies / gebroken vliezen
Αιμορραγία = bloedverlies
αμνιακό υγρό = vruchtwater
μαιευτική = verloskamers 
καισαρική = keizersnede
θηλασμός από το στήθος = borstvoeding
θηλασμός με μπουκάλι = flesvoeding
ειδικός σύμβουλος για το θηλασμό = lactatiekundige
ένεση για επισκληρίδιο αναισθησία = epidurale pijnbestrijding

Εφόσον δεν υπάρχει κίνδυνος για τη μητέρα ή το παιδί, θα μπορέσετε να πάτε στο σπίτι σας πολύ σύντομα (από ώρες έως και 1-2 μέρες μετά τη γέννα και εφόσον δεν έγινε καισαρική). Εκεί, μετά από λίγες ώρες θα έρθει και η kraamverzorgende (νοσοκόμα λοχείας περιόδου) για να κανονίσετε το πρόγραμμα της. Η βασική ασφάλεια εξασφαλίζει την διάθεση αυτής της νοσοκόμας μέχρι και 8 μέρες μετά τη γέννα και τα καθήκοντά της είναι να βοηθάει με τη τη φροντίδα του μωρού, της μητέρας ή με τις δουλειές του σπιτιού.
Σε μερικές πόλεις υπάρχει και το kraamhotel το οποίο είναι κάτι σαν κλινική με 24ωρη διάθεση νοσοκόμων. Η ασφάλεια μπορεί να εξασφαλίσει χρηματική συμμετοχή.

Τις πρώτες μέρες, το νεογνό θα υποβληθεί σε τεστ ακοής (gehoorscreening) και αιματολογική εξέταση από τη φτέρνα του (heel priktest). 
Το παιδί σας θα πρέπει να παίρνει βιταμίνες D (για 3-5 χρόνια) και K (για 3 μήνες) τις οποίες μπορείτε να αγοράσετε σε καταστήματα όπως το etos ή το kruitvat.

Εμβόλια και Ιατρική Παρακολούθηση
Όλα τα εμβόλια γίνονται στο consultatiebureau (κάτι σαν το ελληνικό ΠΙΠΚΑ). Κάπου προς το τέλος της εγκυμοσύνης, το consultatiebureau θα κανονίσει μια συνάντηση μαζί σας για να συζητήσετε τις λεπτομέρειες και να κανονίσετε το πρώτο ραντεβού.

Η δήλωση της γέννησης στις ελληνικές αρχές
Αυτό το κομμάτι δε θα είναι τόσο επίπονο όσο η εγκυμοσύνη αλλά ίσως να είναι το ίδιο χρονοβόρο.
Η επικοινωνία με το ελληνικό Προξενείο της Χάγης, με το ελάχιστο προσωπικό που διαθέτει, γίνεται με email και θα σας ζητήσει να καταθέσετε μερικά χαρτιά.
Η δήλωση στις ελληνικές αρχές πρέπει να γίνει εντός 3 μηνών. Γι αυτό καλό θα ήταν, όταν δηλώσετε το παιδί στον ολλανδικό δήμο σας (εντός 3 ημερών) να πάρετε και την ληξιαρχική πράξη στα αγγλικά (Internationale Geboorteakte). Αυτό, μαζί με τις ταυτότητες σας (και των 2 σας) και ένα πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από τον ελληνικό δήμο θα πρέπει να σταλούν με email.
Το προξενείο θα σας κανονίσει ένα ραντεβού όπου μπορεί να πάει ένα από τους 2 γονείς (δε χρειάζεται η παρουσία των γονιών ή και του τέκνου). Θυμηθείτε να πάρετε μαζί σας την πρωτότυπη Internationale Geboorteakte, την ταυτότητά σας και 10 ευρώ.

Την επομένη της δήλωσης, το ελληνικό προξενείο θα στείλει τη δήλωση στο Ειδικό Ληξιαρχείο του ελληνικού Υπ. Εσωτερικών. Αυτό το ληξιαρχείο θα επεξεργαστεί τη δήλωση και θα στείλει το απαραίτητο χαρτί στον ελληνικό δήμο σας όπου και το παιδί σας θα καταχωρισθεί στην οικογενειακή σας μερίδα. Μετά την όλη διαδικασία, η οποία μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες, θα μπορέσετε να πάρετε το Πιστοποιητικό Γεννήσεως του παιδιού σας για το διαβατήριο του.

Έκδοση Διαβατηρίου
Η έκδοση ελληνικού διαβατηρίου στην Ελλάδα είναι μια πολύ χρονοβόρα διαδικασία.
Η έκδοση προσωρινού διαβατηρίου του παιδιού σας δε χρειάζεται ραντεβού. Μπορείτε να πάτε στο ελληνικό προξενείο τις καθημερινές εκτός Τετάρτης, μεταξύ 10:00 - 14:00. Ισχύει για 14 μέρες και μόνο για την επιστροφή στην Ελλάδα, ενώ στην Ελλάδα μπορείτε να βγάλετε κανονικό παιδικό διαβατήριο που ισχύει για 3 χρόνια και η έκδοσή σου γίνετε σε 5 εργάσιμες μέρες
Απαιτεί να έχει ολοκληρωθεί η εγγραφή του παιδιού στο δήμο στην Ελλάδα, καθώς απαιτείται πιστοποιητικό γέννησης που να αποδεικνύει ότι το παιδί είναι Έλληνας πολίτης
Επίσης, χρειάζονται τα εισιτήρια που να αποδεικνύουν ότι ο προορισμός είναι η Ελλάδα και δύο φωτογραφίες του παιδιού.Τέλος, πρέπει να προσέλθουν και οι δύο γονείς με τις ταυτότητες ή τα διαβατήριά τους και μαζί με το παιδί.
Όπως καταλαβαίνετε, η διαδικασία έκδοσης Πιστοποιητικό Γεννήσεως του παιδιού σας χρειάζεται πολύ χρόνο. Μπορείτε να την επισπεύσετε με το να πάει ένας από τους 2 γονείς στο Ειδικό Ληξιαρχείο του ελληνικού Υπ. Εσωτερικών ή με το να εξουσιοδοτήσετε κάποιον/α να πάει για εσάς. Και στις 2 περιπτώσεις θα χρειαστείτε το Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο της προξενικής πράξης γέννησης (ζητήστε το όταν θα κάνετε τη δήλωση στο προξενείο, κοστίζει άλλα 10 ευρώ).

Ευχή
Ευχή μπορείτε να πάρετε από τον παπά, μετά από συνεννόηση. Δείτε εδώ για στοιχεία επικοινωνίας.


Με το καλό!!

1 σχόλιο:

  1. Το συστημα τους εκει ειναι οτι καλυτερα μαζι με τις σκανδιναβικες χωρες. πολυ λιγοι εφαρμοσοζυν τα ιδια εδω στην ελλαδα, ειτε ειναι γιατροι ειτε φαρμακοποιοι. Αυτο το φαρμακειο εδω www.qpharmacy.gr εχουν μακραν την καλυτερη εξυπηρετηση και γνωσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή